Czy słyszałeś? Od najnowszych wytycznych dietetycznych dla nas do  „bezmięsne poniedziałek ” ruchu, płyty oparte na roślinach stają się głównym nurtem. Ale w przeciwieństwie do niektórych trendów żywności i żywienia, które przychodzą i (na szczęście) go, zbieranie roślin może być tutaj, aby zatrzymać. I to jest dobra rzecz – dla ludzi i planety. Podczas diety na bazie roślin mogą być podobne do diety wegańskiej i wegetariańskiej-wolne od mięsa, drobiu i ryb-nie trzeba przysięgać hamburgery lub rów wszystkich produktów zwierzęcych, aby czerpać korzyści z królestwa roślin. Bez względu na dietę, którą stosusz, zbieranie roślin ma swoje zalety.

Migdały

migdały zawierają bogactwo składników odżywczych, w tym wapnia, witaminy E i B-6, ryboflawina, niacyna, tiaminy, kwas pantotenowy i kwasu foliowego. Te orzechy bogate w błonnik wykazano również do poprawy zdrowia jelit poprzez wpływ na mikrobiom i bakterii w okrężnicy. Migdały są źródłem białka i zdrowe serce tłuszczów, które okazały się zmniejszyć  „zły ” cholesterol LDL. Jedno z badań wykazało nawet, że dorośli z podwyższonym poziomem cholesterolu, którzy zjadli 1,5 uncji migdałów jako codzienne przekąski zmniejszone ich cholesterolu LDL, brzuch tłuszczu i obwód talii więcej niż podobne dorosłych, którzy jedli tej samej diecie, ale snacked na babeczki (z taką samą liczbą kalorii zamiast migdałów).

Fasola

fasola pochwalić niezliczone korzyści zdrowotne, i idą dobrze z różnych pokarmów. Bogate w złożone węglowodany, fasola są w tej samej grupie żywności jak pieczywo i skrobie. Ale jako żywność, która pochodzi z ziemi i ma mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, czują się dobrze w domu w grupie warzyw. Mogą również posiadać własne w grupie białek, gdzie pół szklanki dostarcza tyle białka, jak uncja mięsa – ale z niewielką ilością tłuszczu lub cholesterolu. W rzeczywistości, błonnik rozpuszczalny w ziarnach wykazano obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów.

Całe ziarna pełnoziarniste

jak 100 procent całej pszenicy, jęczmienia, Quinoa, proso, żyta i brązowy ryż-zawierają całe jądro ziarna, które zapewnia zdrowe serce tłuszczów, błonnika i różnych witamin i minerałów, które wykazano, aby zmniejszyć ryzyko serca Choroby. Wystarczy upewnić się, że sprawdzić etykietę, aby upewnić się, że „całe ziarna” jest pierwszym składnikiem wymienionych; słowo  „Multigrain ” nie jest takie samo. Oznacza to po prostu, że kilka rodzajów ziaren użyto do wytwarzania produktu – czy te ziarna są  „całość. ” bezglutenowe? Nie ma sprawy. Całe ziarna, takie jak Amarant, gryka, kukurydza, proso, większość owsa, ryż, sorgo i Teff są zbyt.

Nasiona

nasion, takich jak Chia, konopie i lnu, zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które okazały się pomóc wyciąć  „zły ” cholesterol LDL, zapobiec arytmii serca i zmniejszyć triglicerydy, ciśnienie krwi i tablica gromadzą się. Za jedyne 75 kalorii, 2 łyżki nasion lnu zapewnia ponad 100 procent swoich codziennych Omega-3 kwasów tłuszczowych potrzeb. Oprócz uczynienie z serca szczęśliwy, Nasiona te są doskonałym źródłem błonnika i białka roślinnego.

Awokado

awokado zawiera prawie 20 witamin, minerałów i innych korzystnych związków roślinnych. Teraz to jest jedzenie, że multitasks! 75 procent tłuszczu w awokado jest nienasycone, co sprawia, że owoc wielką Swap dla żywności o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych. Jeśli lubisz pieczenia, Oto wskazówka, która pomoże dokonać w niektórych swoich ulubionych receptur: sub awokado masła lub skrócenie, aby zmniejszyć liczbę kalorii i ilości tłuszczów nasyconych. Jako porównanie kalorii, 2 łyżki awokado ma 50 kalorii, podczas gdy 2 łyżki masła ma 204 kalorii. Święty guacamole!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *